Innlegg

Kolesterol – myter og fakta

Av: Christian Anker, spesialist i allmennmedisin
Det publiseres mye informasjon om kolesterol. Hva er sant eller usant? Her finner du svar på noen viktige spørsmål.

Jeg hadde merket det hvis jeg har for høyt kolesterol.

facta

Fakta:

1
Høyt kolesterol er en viktig årsak til hjertesykdommer, men det er mulig å begrense risikoen i betydelig grad.
2
Medfødt arvelig høyt kolesterol er farligere enn den normale økningen i kolesterol som skjer i løpet av livet. Ved mistanke om arvelig høyt kolesterol bør tidlig oppstart av behandling vurderes. 4
3
Man merker ikke om kolesterolnivået er for høyt.

Feil

Høyt kolesterol forårsaker vanligvis ingen symptomer før blodårene er blitt så trange at de fremkaller hjertekrampe, eller de er helt tilstoppet og man får et hjerteinfarkt eller hjerneslag.1
Noen mennesker som har høyt kolesterol får små gulaktige utvekster på huden. Utvekstene kalles xantomer og forekommer hyppigst på albuer, knær og hæler. Flate xantomer på øyelokkene kalles xantelasmer.
Les mer om hvordan du får sjekket kolesterolnivået ditt.

Desto lavere kolesterol man har, desto lavere er risikoen for å få hjerteinfarkt.

Riktig

Høyt nivå av LDL-kolesterol er en av hovedårsakene til at blodårene i hjertet blir trange. Hjerteinfarkt skyldes at en av disse årene er blitt så trang at blodstrømmen opphører. Risikoen for å bli rammet av hjerteinfarkt avtar med nivået av LDL-kolesterol. Desto lavere LDL, desto lavere er risikoen for å få hjerteinfarkt.2

Flere i min familie har fått hjerteinfarkt i ung alder. Det er lite jeg kan gjøre for å hindre at det samme skjer med meg.

Feil

Du kan begrense risikoen for å utvikle hjerte- og karsykdommer ved å minske LDL-kolesterol (gjennom kosthold og noen ganger medisiner), ikke røyke, redusere et høyt blodtrykk og ved å trene regelmessig og kontrollere eventuell diabetes. Forskning viser at du på den måten kan stoppe eller snu utviklingen av trange årer.
Innsnevring av kroppens blodårer er en langsom, gradvis prosess som kan starte i barndommen. Derfor er det viktig å få målt kolesterolnivået i ung alder, hvis en mann (under 55 år) eller en kvinne (under 65 år) i din nærmeste har blitt rammet hjertesykdommer.3
Referanser:
1. Varghese MJ. Familial hypercholesterolemia: A review. Ann Pediatr Cardiol. 2014;7(2):107-17.
2. Grundy S. Risk Assessment and Guidelines for the Management of High Blood Cholesterol. In: Feingold KR, Anawalt B, Boyce A, Chrousos G, Dungan K, Grossman A, et al., editors. Endotext. South Dartmouth (MA)2000.
3. Arnett DK, Blumenthal RS, Albert MA, Buroker AB, Goldberger ZD, Hahn EJ, et al. 2019 ACC/AHA Guideline on the Primary Prevention of Cardiovascular Disease. Journal of the American College of Cardiology. 2019;74(10):e177.
4. Kalra S, Gandhi A, Kalra B, Agrawal N. Management of dyslipidemia in children. Diabetol Metab Syndr. 2009;1(1):26-.

Informasjonen som gis her er av generell karakter og kan ikke erstatte rådgivning av lege eller annet kvalifisert helsepersonell.