Forekomst av hjerte- og karsykdommer
Forekomsten av hjerte- og karsykdommer i Norge har vist en betydelig nedgang i dødelighet siden 1970, mye takket være redusert røyking, lavere blodtrykk og kolesterol, sunnere kosthold og bedre behandling. Likevel er det fortsatt en stor del av befolkningen som lever med eller er i risiko for slike sykdommer. Omtrent 200 000 pasienter blir årlig innlagt på sykehus eller mottar poliklinisk behandling for hjerte- og karsykdommer. Omtrent en femtedel av befolkningen lever med etablert hjerte- og karsykdom eller har høy risiko for å utvikle det.3
Forebygging av hjerte- og karsykdommer
Forebygging av hjerte- og karsykdommer er viktig for å redusere risikoen for alvorlige helseproblemer. Et sunt kosthold med lite sukker og rødt kjøtt, og hyppig inntak av fisk, hvitt kjøtt, frukt, grønnsaker, belgfrukter, nøtter og olivenolje, kan bidra til å redusere risikoen for hjerte- og karsykdommer. Det er også viktig å være oppmerksom på risikofaktorer som ikke kan påvirkes, som familiehistorie, høy alder, mannlig kjønn og etnisitet. Ved å ta hensyn til disse faktorene og gjøre sunne livsstilsvalg, kan man redusere risikoen for hjerte- og karsykdommer betydelig.3
Les mer om kosthold og livsstil her.
Risikofaktorene for hjerteinfarkt4
Det finnes flere kjente faktorer som øker risikoen for å få hjerteinfarkt, eller for å få nye infarkt dersom du allerede har hatt et. Disse faktorene bidrar til åreforkalkning i arteriene rundt om i kroppen. Dette er de viktigste:
- Høyt blodtrykk
- Høyt kolesterol
- Sigarettrøyking
- Mangel på fysisk aktivitet
- Overvekt
- Diabetes
- Stress
- Alkohol
- Familiehistorie
-
Referanser:
- https://www.fhi.no/publ/2023/hjerte--og-karregisteret-rapport-for-2022/ (Hentet April 2025)
- https://sml.snl.no/hjertesykdommer (Hentet April 2025)
- https://www.fhi.no/nettpub/hin/ikke-smittsomme/Hjerte-kar/ (Hentet April 2025)
- https://nhi.no/sykdommer/hjertekar/koronarsykdom/hjerteinfarkt-risikofaktorer/ (Hentet April 2025)
Informasjonen som gis her er av generell karakter og kan ikke erstatte rådgivning av lege eller annet kvalifisert helsepersonell.